¡Primera paella del año! Arrancamos este 2025 con un buen puñado de peripecias que comentar. Por una parte, tenemos a Donald Trump eligiendo de qué naciones quiere apoderarse y qué nombre les pondrá. Canadá, Groenlandia… ¿seremos los próximos, así, por las risas? Y últimamente, hablar de Trump implica también hablar de su compinche en la liga de megavillanos: Elon Musk. En su caso, ha decidido dedicar 2025 a apoyar a todos los gobiernos de extrema derecha que pueda en distintos países. Reino Unido, Alemania… de nuevo, ¿seremos los próximos? Y una mala noticia para nuestros dos magnates preferidos: la muerte de Le Pen (padre). El mejor regalo de reyes para miles y miles de franceses.
Por supuesto, en este capítulo de La Paella Rusa contamos con una nueva entrega de la ya célebre sección “¿Qué ha hecho esta semana el exteniente general del Ejército de Tierra, vicepresident y conseller para la Recuperación Económica y Social, Francisco José Gan Pampols?”. En esa ocasión, el interrogante va acompañado de otro: ¿dónde está y a qué narices se está dedicando Carlos Mazón estos meses? La respuesta no os sorprenderá. Y, como no podía ser de otra manera, abordamos la última hora de la Liga Villaconejos (conocida por algunos como Hypermotion).
En nuestra recomendación cultural, os proponemos fervientemente escuchar el podcast documental Canviar la vida: 50 anys sense Llidó, llevado a cabo por nuestros compañeros de Greuges Pendents.
¡Dentro sinopsis! “L'1 d'octubre de 1974, ara fa cinquanta anys, el sacerdot Antonio Llidó Mengual és detingut per la DINA, la temuda policia política del règim de Pinochet i enviat a la seua xarxa de centres de detenció i tortures, d’on ja no eixirà amb vida. O això pensem: a dia de hui, és l’únic dels sis sacerdots assassinats per la dictadura xilena que continua desaparegut. Nascut a Xàbia el 1936, Llidó no era només sacerdot: també era professor, activista, germà, oncle, amic; un home més preocupat de com ens comportem i quin llegat deixem ací baix que de contemplar el cel.
Canviar la vida és un podcast documental de caràcter híbrid que parla d’ell, de tot el que va deixar enrere aquell octubre del 74, i també del mig segle que l’ha seguit. Reconstruïm en cinc capítols la seua figura a partir dels fragments i records dels qui el van conéixer i de les seues cartes; de la lluita per reivindicar la seua memòria i fer justícia; i també per entendre què queda, hui, del seu esforç i dels qui foren els seus amics i companys. Entre moltes altres coses, esta és la història de com una família valenciana i el seu advocat, també valencià, foren claus per a la detenció de Pinochet i la investigació dels crims de la dictadura xilena i sobretot, per al concepte de justícia universal, tan necessari i absent en els nostres temps”.