CASTELLÓ. Quan fa més de 4.000 anys, els habitants de l'altiplà del Titicaca, conegut com l'altiplà andí, a la zona entre Bolívia i Perú, van començar a cultivar un tubèrcul, que coneixem en l'actualitat com a creïlla, no imaginaven la importància que tindria en l'alimentació de la humanitat, desenes de segles després. I tampoc, per suposat, que seria un dels snacks més demandants i mes consumits a les taules en les reunions d'amics i familiars.
Com segur que tampoc van sospitar Gerardo Vidal i Selmi Bort, que el seu "atreviment" de provar d'elaborar unes papes fregides a casa suposaria l'inici d'una aventura empresarial que ja té vora 40 anys i que manté l'esperit dels seus inicis.
Oli, creïlles i sal
Gerardo i Selmi van unir les inicials del seu nom i van obrir una xicoteta empresa amb el nom de Geysel per a elaborar de forma artesanal un producte que cada vegada tenia més demanda entre els veïns i els bars del seu poble, Sant Mateu. Això va ser l'any 1986. Una xicoteta cadena de producció era suficient per donar resposta a la demanda. La manera d'elaborar les papes, la tradicional: oli, creïlles i sal. Sense cap additiu, ni conservants ni colorants.
En aquella època, Ignacio Vidal, actual gerent de l'empresa, era un xiquet. Ara, és el responsable de la firma des de fa uns 10 anys. "L'empresa ha crescut des dels inicis, però seguim sent una empresa familiar, on treballem 4 persones i sobretot, mantenim la filosofia inicial, que és la d'elaborar papes artesanals i de qualitat", assenyala.